Print deze pagina

Den Enghel tripel

Omschrijving

Den Enghel Tripel

 

Het populairste biertje van de Brakke Brouwer is Den Enghel Tripel. Dit is het bier dat vaak wordt gebrouwen tijdens de Workshop Bierbrouwen. Er is gekozen voor een tripel omdat deze niet te zwaar is en zeer toegankelijk.

Het bier wordtvoorzien van koriander en kruidnagelen die later goed te proeven zijn. De laatste 2 jaar is dit bier al 20 keer gebrouwen, waarmee we zeker 100 mensen de kans hebben gegeven om dit bier te proeven.

 

 

 

 

 

Recept

Kruidige toegankelijke tripel
ingredienten voor 24 liter bier

 

Download het recept van Den Enghel Tripel link
Download het recept van Den Enghel Tripel V2 link
Download het recept van Den Enghel Tripel (Workshop)
 link

         
  7500 gram   Pilsmout 3 EBC  
  500 gram   Munichmout 17 EBC  
  500 gram   Tarwemout 4 EBC  

 

   46 gram   Hallertau Mittelfruh hop        65 minuten meekoken
  16 gram   Koriander 45 minuten meekoken
  5 stuks   Kruidnagelen 45 minuten meekoken
  22 gram   Hallertau Hersbrucker hop 10 minuten meekoken
  500 gram   Rietsuiker 10 minuten meekoken
  5 gram   Iers mos 10 minuten meekoken
         
  1 zakje   Wyeast 1214 XL Belgian abbey gist 
         
  21 liter   Maiswater  
  17 liter   Spoelwater  

 

  Maisschema. De tijden zijn rusttijden
  15 minuten   42 graden
  10 minuten   52 graden
  30 minuten   74 graden
  5 minuten   78 graden
       
  65 minuten   koken

 

Brouw logboek

 

Den Engel Tripel V2   batch# 2018.22
8 september 2018   SG: 1.082
    Aangepast maischschema, Aurora hop, S-04 gist
16 september 2018   In gistfles overgeheveld, SG: 1.022
23 september 2018   Gistfles naar <20 gr gezet
12 oktober 2018   33 cl flesjes  50 cl flesjes  gr suiker/l  totaal suiker  volume  eind SG  alcohol  EBC  IBU 
    59 stuks 7 stuks 6,25 gr/l 140 gram 22,4 liter 1.022 8,4% 12 31
Smaaknotitie  

19 okt 2018 geur, kleur en smaak goed. Nog geen koolzuur!
26 okt 2018 Nu wel koolzuur en een mooie schuimkraag
4 nov 2018 Koolzuur, kleur en schuim prachtig. Smaakt wel boterig

      

Den Engel Tripel V2   batch# 2017.25
29 december 2017   SG: 1060. Vergist met opgekweekte La Trappe gist
10 januari 2018   In gistfles overgeheveld, SG: 1022
13 januari 2018   Gistfles naar kelder gezet
11 februari 2018   85 stuks 30cl. flesjes, 25,5 liter gebotteld met 166 gr. suiker, 5,7 gr/l
    SG: 1016  - 6,1% alcohol
Smaaknotitie   15-3-18 Na 5 weken amper koolzuur. Smaak is wel ok
    Augustus 2018 Koolzuur is goed, smaak perfect

      

Den Engel Tripel     batch# 2017.2
29 januari 2017   SG: 1064. 40 gr Mittelfruh bitterhop, 20 gr Hersbrucker aromahop
    Safale US-5 gist
7 februari 2017   In 2 gistflesjes overgeheveld
14 februari 2017   Gistfles naar kelder gezet
7 maart 2017  

Versie met honing

Bottelen met 4,5 gr/l (40 gr) suiker op 23 + 4 flessen (9 l)

SG: 1010  alcohol ongeveer 7,4%

7 maart 2017  

Versie zonder honing
Bottelen met 4,5 gr/l (45 gr) suiker op 26 + 4 flessen (10 l)
SG: 1020  alcohol ongeveer 6%

Smaaknotitie    Na 10 dagen beide, al goed op smaak

      

Den Engel Tripel   batch# 2017.1
28 januari 2017   SG: 1056. 40 gr Mittelfruh bitterhop, 20 gr Hersbrucker aromahop
    Safale US-5 gist
7 februari 2017   In de gistfles overgeheveld
14 februari 2017   Gistfles naar kelder gezet
9 maart 2017  

Bottelen met 4,5 gr/l (95 gr) suiker op 58 + 6 flessen (21l)
SG: 1014  alcohol ongeveer 5,6%

Smaaknotitie  

 

      

Den Engel Tripel   batch# 2016.21
18 december 2016   SG: 1045. 40 gr Mittelfruh bitterhop, 20 gr Hersbrucker aromahop  
    Safale US-5 gist in 1 vat. La Trappe gist in ander vat
26 december 2016   In twee gistflesjes overgeheveld
30 december 2016   450 gram honing toegevoegd aan een 9 liter gistfles
1 januari 2017   Gistfless op 15 gr gezet
31-1-2017  

30 flesjes en 34 flesjes Sweet Angel. 20 liter gebotteld met 80 gram suiker, 4 gr/l
SG: 1005  alcohol ongeveer 5,4%, honing SG: 1008, alcohol 5%

Smaaknotitie    

      

Den Engel Tripel   batch# 2016.18
30 oktober 2016   SG: 1056. 40 gr Mittelfruh bitterhop, 20 gr Hersbrucker aromahop   
    Safale US-5 gist
10 november  2016   In de gistfles overgeheveld

17 november 2016

  Gistfles naar kelder gezet
9 december 2016  

Bottelen met 90 gr/l (5 gr) suiker op 54x30cl en 6x50cl flessen (19l)
SG: 1010  alcohol ongeveer 6,4%

Smaaknotitie    

      

Den Engel Tripel   batch# 2016.15
2 oktober 2016   SG: 1055. 40 gr Mittelfruh bitterhop, 20 gr Hersbrucker aromahop
9-10-2016   In de gistfles overgeheveld

16-10 2016

  Gistfles naar kelder gezet
25-11-2016  

Bottelen met 6 gr/l (100 gr) suiker op 55 flessen (16,5l)
SG: 10014  alcohol ongeveer 5,7%

Smaaknotitie    

      

Den Engel Tripel   batch# 2016.13
25 september 2016   SG: 1052, Brix: 138
    Safale US-5 gist
    40 gr Mittelfruh bitterhop, 20 gr Hersbrucker aromahop      
1-10-2016   In de gistfles overgeheveld

9-10-2016

  Gistfles naar kelder gezet
28-10-2016  

Bottelen met 5,3 gr/l (96 gr) suiker op 54 flessen (18l)
SG: 1014  alcohol ongeveer 5,3%

Smaaknotitie   Veel gushers!

      

Den Engel Tripel
  batch# 2016.11
17 juli 2016   SG: 1055
    13 liter spoelwater
    40 gr Mittelfruh bitterhop, 20 gr Hersbrucker aromahop      
23 juli 2016   In de gistfles overgeheveld

30 juli 2016

  Gistfles naar kelder gezet
28 augustus 2016  

Bottelen met 3,5 gr/l (82 gr) suiker op 55 flessen (16,5l)
SG: 1015  alcohol ongeveer 5,6%

Smaaknotitie   Geen CO2, smaakt naar gras, nagisting niet goed
15-9-2016   Flesjes in 10 liter mandfles gedaan met 10 gram suiker.

   

Den Engel Tripel
  batch# 2016.9
5 juni 2016   SG: 1060. 12 liter spoelwater,1000 gram extra Pils mout
    40 gr Mittelfruh bitterhop, 20 gr Hersbrucker aromahop      
12 juni 2016   In de gistfles overgeheveld

18 juni 2016

  Gistfles naar kelder gezet
10 juli 2016  

Bottelen met 5,4 gr/l (85 gr) suiker op 47 flessen (15,5l)
SG: 1015  alcohol ongeveer 6.1%

Smaaknotitie   Zacht, toegankelijk, heerlijke koolzuur, mooie schuimkraag

 

Den Engel Tripel
  batch# 2016.7
10 april 2016   SG: 1070 / Brix: 16.3
    12 liter spoelwater, 750 gram extra Pils mout
    Wyeast 3522 Belgian Ardennes gist
    40 gr Mittelfruh bitterhop, 20 gr Hersbrucker aromahop      
17 april 2016   In de gistfles overgeheveld

24 april 2016

  Gistfles naar kelder gezet
17 mei 2016  

Bottelen met 6 gr. suiker. 41 flessen.
SG: 1018  alcohol ongeveer 7,1%

Smaaknotitie   Zacht, licht zoetig, koolzuur verdwijnt snel

 

Den Engel Tripel
  batch# 2016.5
13 maart 2016   SG: 1060 / Brix: 15,8
    12 liter spoelwater
    Wyeast 3522 Belgian Ardennes gist
    40 gr Mittelfruh bitterhop, 20 gr Hersbrucker aromahop      
16 maart 2016   Gisting is erg ontstuimig schuim komt uit waterslot
21 maart 2016   In de gistfles overgeheveld
28 maart 2016   Gistfles naar kelder gezet
20 april 2016  

48 flessen, 14 liter bottelen met 200 gr. suiker, 13 gr/l
SG: 1020:  alcohol ongeveer 6%

 

Den Engel Tripel   batch# 2016.4
28 februari 2016   SG: 1066 / Brix: 16.1
    40 gr Mittelfruh bitterhop, 20 gr Hersbrucker aromahop      
    Wyeast 3522 Belgian Ardennes gist
6 maart 2016   In de gistfles overgeheveld, op kamer temperatuur
12 maart 2016   Naar kelder gezet op 15 gr.
7 april 2016  

Bottelen met 105 gr. suiker. 46 flessen.
SG: 1020, alcohol ongeveer 6,5%

 

Den Engel Tripel
  batch# 2016.3
13 februari 2016   SG: 1064 / Brix: 15,8
    Safale US-05 en andere korrelgist gebruikt
    40 gr Mittelfruh bitterhop, 20 gr Hersbrucker aromahop      
20 februari 2016   In de gistfles overgeheveld, op kamer temperatuur
27 februari 2016   Naar kelder gezet op 15 gr.
30 maart 2016  

Bottelen met 6 gr. suiker. 45 flessen.
SG: 1012  alcohol ongeveer 7,2%

  

Den Engel Tripel   batch# 2016.2
23 januari 2016   SG: 1072 / Brix 17,2
    40 gr Mittelfruh bitterhop, 20 gr Hersbrucker aromahop
30 januari 2016   In de gistfles overgeheveld en op kamer temperatuur gezet
7 maart 2016   Gistfles in de kelder op 17 graden gezet
29 februari 2016  

Bottelen met 6 gr. suiker. 24 50cl flessen, 13 33cl flessen
SG: 1018 Brix: 9.7  alcohol ongeveer 7,5%

   

Den Engel Tripel   batch# 2016.1
9 januari 2016   SG: 1070 / Brix 16,8
    11 liter spoelwater gebruikt
    40 gr Mittelfruh bitterhop, 20 gr Hersbrucker aromahop
    Stap 1: 44 gr. Stap 2: 54 gr.
17 januari 2016   In de gistfles overgeheveld en op kamer temperatuur gezet
24 januari 2016   Gistfles in de kelder op 17 graden gezet
22 februari 2016  

Bottelen met 140 gr. suiker. 18 0,5l en 20 0,33 flessen.
SG: 1020 Brix: 9.7 alcohol ongeveer 7%

   

Den Engel Tripel   batch# 2015.8
15 november 2015   SG: 1040 / Brix 9,7 bij 22 gr. 
26 november 2015   In de gistfles overgeheveld en op kamer temperatuur gezet
    5 liter dry hoppen met 20 gram gedroogde verse hop
30 november 2015   Flessen in kelder op 17 graden gezet
6 december 2015   Hop uit het 5 liter flesje gehaald en gefilterd
27 december 2015   Bottelen, 11 flessen Den Kouden Enghel droog gehopt
27 december 2015   Bottelen, 42 flessen. SG:1006 Brix: 4,8 alcohol ongeveer 6%

   

Den Engel Tripel
  batch# 2015.1
1 maart 2015   SG: 1050 / Brix 13,3 bij 22 gr. 
    Recept aangepast, Hallertau is Cascade hop geworden 
8 maart 2015   In de gistfles overgeheveld en op kamer temperatuur gezet
12 april 2015 Bottelen   Brix: 5,8, alcohol ongeveer 5%

 

7 februari 2015   SG: 1060 / Brix 14,5 bij 22 gr. 
    Recept aangepast, Hallertau is Cascade hop geworden 
14 februari 2015   In de gistfles overgeheveld en op kamer temperatuur gezet
14 maart 2015 Bottelen   SG: 1024 / Brix: 6,2, alcohol ongeveer 4,7%
     
5 liter apart gezet met 28 gram Uganda koffie bonen en 35 gram suiker
19 juli 2015 Bottelen   35 gram suiker opgelost in 35 ml water toegevoegd
    SG: 1001 / Brix: 5,1, alcohol tussen 5,3 en 7,7%
3 augustus 2015   Fles verplaatst van zolder naar kelder op 18gr.

 

24 januari 2015   SG: 1055 / Brix 14,1 bij 22 gr. 
    Recept aangepast, Hallertau word Hallertau mittelfruh 
30 januari 2015   In de gistfles overgeheveld en op kamer temperatuur gezet
28 februari 2015 Bottelen   SG: 1015 / Brix: 6,9, alcohol tussen 5,5 en 6,5%

 

17 januari 2015   SG: 1062 / Brix 14,7 bij 22 gr. 
    Recept aangepast, Hallertau word Hallertau mittelfruh 
26 januari 2015   In de gistfles overgeheveld en op kamer temperatuur gezet
23 februari 2015 Bottelen   SG: 1012 / Brix: 6,4, alcohol tussen 5,5 en 6,5%

 

28 december 2014   Brix 13,8 bij 22 gr. 

 

  Recept aangepast, Munich word tarwemout 16-20 EBC
    Recept aangepast, Hallertau word Hallertau mittelfruh
5 januari 2015   In de gistfles overgeheveld en op kamer temperatuur gezet
1 februari 2015 Bottelen   Brix: 6,6, alcohol ongeveer 5,3%

 

27 oktober 2014
oktober 2014   SG: 1041
2 november 2014   In de gistfles overgeheveld en op kamer temperatuur gezet
8 december 2014 Bottelen   48 flessen, geen SG vanwege defecte SG meter

 

2 juni 2014
2 juni 2014   SG: 1048
9 juni 2014   In de gistfles overgeheveld en op kamer temperatuur gezet
21 juli 2014 Bottelen   50 flessen, SG: 1000, alcohol ongeveer 6,5%
25 augustus 2014   Alsnog suiker aan de flesjes toegevoegd
September 2014   Geproeft en in orde bevonden
Bekeken 6937 keer