Print deze pagina

Cupido Quadrupel

Omschrijving

Cupido Quadrupel

 

 

De quadrupel is een van de zwaarste biertypen die ik brouw. Soms gaat het alcohol percentage wel over de 10% heen! Ondanks het hoge alcohol percentage word dit bier als een zacht doordrinkbaar bier ervaren. Tijdens proeverijen is de Cupido vaak het populairst en het snelst op.

Ik brouw deze quadrupel altijd met wat honing. Het is niet helemaal zeker of de honing smaak wel aanwezig blijft omdat de honing een paar minuten meekookt. Toch is het bier altijd zacht en zoetig van smaak.

Recept

Zwaar doordrinkbaar bier
Quadrupel met honing
ingredienten voor 22 liter bier

Download het recept van Cupido Quadrupel V2 link

  Ingredienten   2 L/KG  
  8500 gram   Swaen Pilsner mout 3 EBC  
  900 gram   Aromamout 50 EBC  
  600 gram   Tarwemout 3 EBC  
  200 gram   BlackSwaen Barley 1125 EBC  
  Maischen   60 minuten op 62 graden  
      45 minuten op 72 graden  
     
  Kooktijd    90 minuten   
  60 gram    Brewers Gold hop 6,4%  90 minuten koken
  40 gram    Hallertau Hersbrucker  10 minuten koken
  600 gram    Bruine basterdsuiker  10 minuten koken
  1350 gram    Honing  Whirlpool
         
  Maischwater   20 liter  
  Spoelwater   16,5 liter   
         
  2 zakjes   Safale US-05 of opgekweekte gist  
  Verwacht
  Begin SG   1090-1100
  IBU   35
  EBC   52
  Volume   22 liter

 

Brouw logboek

Cupido Quadrupel   batch# 2019.2
3 januari 2019   150 gram Bulleit Bourbon en Brandy in 100 gram Amerikaans medium toast eik
4 januari 2019      Begin koken  In gistvat
    18L spoelwater. Hallertau = Halltau Mittelfruh.  30 liter. SG: 1.072   26,2 liter. SG: 1.099
13 januari 2019   SG: 1.040. 18 jan SG: 1.030 gistvoeding toegevoegd. 20 jan SG: 1.026
24 januari 2019   In gistfles overgeheveld, 10 liter met Bourbon/Brandy SG: 1.025
13 maart 2019   33 cl suiker suiker  volume  eind SG  alcohol  EBC  IBU 
Zonder Bourbon   31 stuks 5,7 gr/l 58 gram 10,2 liter 1.021 10,6% 53 30
Met Bourbon   48 stuks 4,7 gr/l  75 gram  15,8 liter  1.022 10,4%  52  30
17 maart 2019   Druk op de fles staat al een paar dagen op xx bar 
Smaaknotitie   17 mrt, zonder bourbon
Cupido Quad OAK#1   Batch# 2016.10
16 juli 2016   SG 1083
    19 liter maischwater, 12 liter spoelwater
    Aromamout = Special "B" 350 EBC
    20 gr Haltau Mittelfruh, 20 gr Hallertau Hersbrucken
7 augustus   SG 1012, alcohol 9,4%
    Overgeheveld naar eikenhouten vaatje
27 augustus   Overgeheveld naar gistfles en in de schuur gezet

23 oktober 2016

 

Bottelen met 7 gr/l (72 gr) suiker op 31 flessen (9,5 l)

SG: 1006  alcohol 10,6%

Smaaknotitie    

 

Quadrupel   Batch# 2015.9/1
28 december 2015   SG: 1082 / Brix 19 (buiten de schaal) / IBU: 13
    Biscuitmout = Aroma/Amber. Tarwe = 3EBC
    78 graden stap overgeslagen
    20 gr Haltau Mittelfruh, 20 gr Hallertau Hersbrucken
    540 gram witte basterdsuiker, 500 gram honing van de Lidl
    2 zakjes Safale US-05 gist
3 januari 2016   Gistvat geschud, het gisten gaat weer verder
5 januari 2016   Op gistfles gezet, 20 gr.
12 januari 2016   Gistfles in kelder op 17 gr. gezet
15 februari 2016   45 flesjes gebotteld. SG: 1020 / Brix: 10,5 Alcohol: 8,5%
      
    Batch# 2015.9/2
1 januari 2016   60 gr. eienhout in de Jack Daniels gezet
5 januari 2016   5 liter met 60 gram eiken gedrenkt in Jack Daniels gezet op 18 gr.
21 augustus 2016   Bottelen met 3 gr suiker/l. (35 gram)  12 flesjes
    Eind SG: 1005. Alcohol 10,4%
    Het bier heeft 7,5 maand in het eiken met Bourbon gerijpt
29 september 2016   Proefnotitie: Jack smaak is teveel aanwezig, langer laten staan
6 november 2016   Proefnotitie: Jack smaak is aan het verdwijnen

  

6 april 2015

SG nogmaals gemeten, de SG is nu 1000. Dit brengt het alcohol percentage op ongeveer 8,3%


 

27 oktober 2014

De quadrupel is gebotteld, er zijn 45 flesjes uitgekomen. Eind SG: 1008, geschatte alcohol vol. 7,6%. Het bier zal rond Sinterklaas drinkbaar zijn.


24 augustus 2014

 Op 24 augustus is het bier overgezet van het vat naar de gistfles. Binnen een uur begon het waterslot te ploppen.


18 augustus 2014

Gebrouwen op 18 augustus 2014. Start tijd 08:30, eindtijd 15:00. Begin SG: 1064 Ik heb deze dag de nieuwe platenspoeler gebruikt. De wort ging in 1 keer van 90 gr. naar 20 gr.

Bekeken 4211 keer