Print deze pagina

Mother of Dragons

Omschrijving

 Mother of Dragons

 

Het leuke aan thuisbrouwen is dat ik kan doen wat ik wil. Er kan niet veel fout gaan, dus maak ik wel eens een biertje met rest ingrediƫnten. Er komt immers altijd wel een drinkbaar bier uit. We kunnen ook zelf namen verzinnen, Mother of Dragons komt van een van de hoofdrolspelers van TV serie The Game of Thrones, Daenerys Targaryen.

Voorheen was de naam van deze bieren Blond Experiment 1 t/m 3. Van het type Vlaams Blond heb ik zo al 4 verschillende versies gemaakt. Versie 4 is zo goed gelukt dat deze er wel in blijft. Dit is een zwaar blondje met een alcohol percentage tot wel 10%. De koriander en sinaasappelschil zorgen voor een kruidige en prettige afdronk.

 

 

 

Recept

Mother of Dragons
Zwaar blond bier
ingredienten voor 23 liter bier

 

Download hier het recept van de Mother of Dragons

         
  5000 gram   Pilsmout Dingemans 3 EBC  
  2600 gram   Pilsmout Swaen 3 EBC  
  650 gram   Bohemian pilsener VM1 Weyermann 3 EBC  
  550 gram   Ambermout 50 EBC  
  1300 gram   Speltmout  
         
  37 gram   Saaz hop 90 minuten meekoken
  25 gram   Styrian Goldings hop 90 minuten meekoken
  35 gram   Saaz hop 10 minuten meekoken
  22 gram   Styrian Goldings hop 10 minuten meekoken
  10 gram   Korianderzaad gekneusd 10 minuten meekoken
  10 gram   Zoete sinaasappelschil 10 minuten meekoken
  1300 gram   Witte kristalsuiker 10 minuten meekoken
         
  2 zakjes   Wyeast 1214 Belgian Abbey gist  
         
  20 liter   Maiswater
  19,7 liter   Spoelwater
  Begin SG   Verwacht 1095-1099

 

  Maisschema. De tijden zijn rusttijden
  35 minuten   62 graden 
  40 minuten   72 graden 
  5 minuten   78 graden
        
  90 minuten   koken 

 

 

 

 

 

 

 

Brouw logboek

Mother of Dragons   batch# 2018.31
8 december 2018   125 Brandy met 100 gram Amerikaans medium toast eikenhout
8 december 2018   7KG Swaen, 1350 Bohemian, 1KG spelt, 2x US-05, 45 min 62 gr. SG: 1.092
    Na de eerste maisstap 1 liter water toegevoegd
18 december 2018   SG: 1.030. 2 januari SG: 1.022
6 januari 2019   In gistfles overgeheveld, 10 liter met Brandy, de rest zonder. SG: 1.022
7 februari 2019   33 cl flesjes  gr suiker/l  totaal suiker  volume  eind SG  alcohol  EBC  IBU 
Met Brandy   32 stuks 5,1 gr/l 54 gram 10,5 liter 1.020 9,8% 16 32
Zonder Brandy   42 stuks 5,8 gr/l   81 gram 13,8   1.020 9,8%  16 32 
xx februari 2019   Druk op de fles staat al een paar dagen op 0,x bar
Smaaknotitie    

       

Mother of Dragons   batch# 2018.7
5 februari 2018   125 Cointreau met 38 gram Amerikaans medium toast eik in bakje gezet. Geschikt voor een half brouwsel.
18 februari 2018   SG: 1072
   

5000 gram dingemans 3 EBC
2600 gram Swaen 3 EBC
650 gram Bohemian Pilsener 3 EBC
550 gram Ambermout 50 EBC
1300 gram Speltmout

20 gram sinaasappelschil en gekneusde koriander zaad

20 februari 2018   Na 48 uur is vergisting minimaal. 2 zakjes US-05 erbij gedaan!
22 februari 2018   800 gram suiker in het vat gedaan omdat er niets plupt
24 februari 2018   De vergisting loopt alsnog goed, SG; 1015
27 februari 2018   Op gistfles gezet 20gr. SG: 1011
    1 gistfles 15,5 liter met Cointreau op eikenhout, de rest zonder toevoeging
2 maart 2018   Gistfles naar <20 gr
24maart 2018   28 flesjes, 9 liter gebotteld met 53 gr. suiker, 6 gr/l
    SG: 1010  - 8,5% alcohol
24 maart 2018   Cointreau variant, 45 flesjes, 15 liter, 6 gr/l suiker
    SG: 1010 - 8,5% alcohol
    Begin SG is wat laag, recept tunen met meer maischwater?! Maischschema aanpassen, iets langer op 62gr
Smaaknotitie   9 aug 2018. De Cointeau variant is mooi in balans. Deze kan nog een keer gebrouwen worden
    19 aug 2018, erg troebel, smaak in orde, vreemdste biertje dat ik ooit heb gemaakt :-)

 

Mother of Dragons   batch# 2017.20
8 september 2017   SG: 1104
   

Aangepast recept tbv grotere pannen

5000 gram dingemans 3 EBC
2600 gram Swaen 3 EBC
350 gram Bohemian Pilsener 3 EBC 500 gram Palemout 9 EBC
550 gram Ambermout 50 EBC
1300 gram Tarwemout

20 gram sinaasappelschil en gekneusde koriander zaad

Westmalle opgekweekte gist

17 september 2017   Op gistfles gezet, >20 gr
    1 flesje van ongeveer 4,5 liter met 19 gr Calvados 2004
25 september 2017   Gistfles naar <20 gr
4 december 2017   49x 33cl, 3x 0,5l flesjes, 18 liter gebotteld met 94 gr. suiker, 5,2 gr/l
    SG: 1036  - 9,3% alcohol
4 december 2017   Calvados variant, 16 flesjes, 5,4 liter, 6,8 gr/l suiker
    SG: 1031 - 10% alcohol
Smaaknotitie   18-1-18 Heel zoet, dit vlakt nog wel af na een paar maanden. Schuim zakt snel in. Volgende keer weer Spelt gebruiken

 

Mother of Dragons   batch# 2017.7
18 maart 2017   SG: 1075
    Fout maiscschema gebruikt! Mangrove Jack's M29 Saison gist.
   

2030 gr. Dingemans

2480 gr. Swaen

430 gr. Cara Red

600 gr. Spelt

29 maart 2017   Op gistfles gezet, <20 gr.
xx mei 2017   43 x 33cl en 5 x 50cl flesjes, 17 liter gebotteld met 99 gr. suiker, 5,8 gr/l
    SG: 1002  - 10% alcohol
Smaaknotitie    

 

Blond Experiment 3   batch# 2016.16
21 oktober 2016   SG: 1069
    Alle pilsmout is van Swaen
2 november 2016   Op gistfles gezet, >20 gr.
11 november 206   Gistfles naar <20 gr.
4 december 2016   33 x 33cl en 9 x 50cl flesjes, 15,5 liter gebotteld met 90 gr. suiker, 6 gr/l
    SG: 1008  - 8,4% alcohol
Smaaknotitie   Volle body, smaakvol. De beste tot nu toe!!

 

Blond Experiment 2   batch# 2015.3/1
3 augustus 2015   SG: 1048 / Brix: 12  
    Koelen van 88 gr. naar 26 gr. in 18 minuten
3 augustus 2015   Hoofd vergisting bij 22 gr.
9 augustus 2015   Op gistfles gezet, 1 week lageren op 22 gr.
16 augustus 2015   Gistfles in de kelder op 18,5 gr, gezet
5 september 2015 bottelen   35 flessen. SG: 1010 / Brix: 5,3. Alcohol ongeveer 5,2%
     
    batch# 2015.3/2
16 augustus 2015   5 liter met 10 gram citroenschil op 18,5 gr. gezet
14 september 2015 bottelen   11 flessen. SG: 1008 / Brix 6,2. Alcohol ongeveer 5,6%
Bekeken 3515 keer