Print deze pagina

Stilte voor de storm

Omschrijving

 Stilte voor de storm

 

Tijdens onze workshop bierbrouwen krijgen de deelnemers natuurlijk alle beschikbare biertjes van de Brakke Brouwer te proeven. Vaak vragen mensen of er ook licht bier is. Op speciaal verzoek is dit bier gebrouwen.

Stilte voor de Storm heeft daarom ook maximaal maar 4,5% alcohol. Dit komt door de geringe hoeveelheid gebruikte mout. Voor de doordrinkbaarheid is er mais en rijst aan toegevoegd. De mais en rijst zijn in vlokken vorm gekocht, dit is een bewerking waarbij tijdens het brouwen het water goed kan binnendringen in deze vlokken. Dit is nodig om de enzymen de eiwitten te laten omzetten in suikers.

Recept

Stilte voor de storm
Een Cream Ale
ingredienten voor 26 liter bier

 

Download hier het recept van de Stilte voor de Storm

  Ingredienten   3,5 L/KG  
  3900 gram   Palemout 5 EBC  
  1300 gram   Maisvlokken  
  350 gram   Rijstvlokken (De Halm)  
  Rijstvlokken 10 minuten koken van tevoren  

 

   Kooktijd   90 minuten  
  20 gram   Willamette hop bloemen          60 minuten meekoken
  20 gram   Hallertau herbrucker          60 minuten meekoken
         
  2 zakjes   Safale US-05 gist  
   5 stuks   Schil van limoenen  5 dagen in lagerfles
         
  19,5 liter   Maiswater  
  16,6 liter   Spoelwater  

 

 Maischschema
 Maischen 90 minuten 67 graden
     
 Begin SG Verwacht 1030-1035  
     

 

Brouw logboek

Stilte voor de Storm   batch# 2018.xx
x augustus 2018   Aangepast recept vanwege nieuwe pannen SG: 1xxx, IBU: 16
    Rijstvlokken 10 minuten koken en 10 minuten wellen
x augustus 2018   Op gistfles overgezet SG 10xx
x september 2018   Gistfles naar 18 graden
x september 2018   Overgezet in schone fles en 50 cl tequila toegevoegd
x september 2018   Overgezet in schone fles en schil van 3 limoenen toegevoegd
xx september 2018   xx 33cl flesjes, xx liter gebotteld met xx gr. suiker, x gr/l
    SG: 100x,  x% alcohol
Smaaknotitie    

  

Stilte voor de Storm   batch# 2017.10
16 juni 2017   SG: 1030, IBU: 17
    Rijstvlokken 10 minuten koken en 10 minuten wellen
18 juni 2017   Gistvat naar de schuur gezet op 19 gr, het is 27 gr boven
24 juni 2017   Op gistfles overgezet
30 juni 2017   Gistfles naar 18 graden
24 juli 2017   Overgezet in schone fles en schil van 3 limoenen toegevoegd
29 juli 2017   52 33cl en 3 50 cl flesjes, 18,5 liter gebotteld met 110 gr. suiker, 6 gr/l
    SG: 1002,  4% alcohol
Smaaknotitie   Na een maand of 2 op fles is de smaak in balans en is het scherpe van de limoenschil eraf

  

Ik help Fijn mee   batch# 2017.1
1-1-2017   SG: 1031, IBU: 17
    Rijstvlokken 10 minuten koken en 10 minuten wellen
7-1-2017   Op gistfles, 20 graden
14-1-2017   Gistfles naar 15 graden
7-2-2017   Overgezet in schone fles en 25cl tequila toegevoegd
12-2-2017   Limoen rasp toegevoegd
14-2-2017   57 flesjes, 18 liter gebotteld met 103 gr. suiker, 5,7 gr/l
    SG: 1004  - incl. de Tequila ong. 4,5% alcohol
Smaapnotitie   Fris, droog, licht van smaak, limoen

  

Stilte voor de storm   batch# 2016.12
26-8-2016   SG: 1031, Brix: 8.2,  IBU: 17
    Rijstvlokken 10 minuten koken en 10 minuten wellen
    Maischen met begin temperatuur van 68gr.
    Na 45 min. temperaturen en roeren
   

Koelen duurde veel te lang, z'n 90 minuten

3-9-2016   Op gistfles, 23 graden
5-9-2016   Gistfles naar 19 graden
1-10-2016   52 flesjes, 16 liter gebotteld met 105 gr. suiker, 6,5 gr/l
    SG: 1004  - 3,5% alcohol
Bekeken 2350 keer