Cursus bierbrouwen deel 2

De tweede avond begonnen we meteen met de apparatuur. Het is een behoorlijke lijst en niet bepaald goedkoop. Een starterset kost je minimaal 300 euro. Zo heb je b.v. een maisketel nodig (bovenmatige soeppan), een gistvat, gistfles, filter, koeler etc... etc... Ik heb een lijstje met prijzen onder het kopje Apparatuur op deze site geplaatst.

Hierna is het stappenplan van het daadwerkelijke brouwen besproken. Het brouwen gebeurd via een bepaald recept. Als je dit recept volgt is de kans groot dat het allemaal gaat lukken.

Ten eerste moet de mout geschroot worden, het pletten van de korrels. Daarna gaan we maisen, het verwarmen volgens een bepaald recept van de mout. B.v. beginnen met 52gr, dan rusten, dan verwarmen naar 64 gr. weer rusten en door verwarmen naar 73gr.

Hierna word de bel gefilterd. Er blijft dan alleen een vloeistof over, de mout is word eruit gefilterd. Terug in een pan word de hop toegevoegd en zo'n 80 minuten gekookt. Daarna komt er suiker en misschien nog wat aromahop bij. Dit word nog 10 min. gekookt. Het gaat er best ruig aan toe tijdens het koken, er moet behoorlijk doorgekookt worden.

Nu zal de vloeistof zo snel mogelijk naar 20gr. gekoeld moeten worden alvorens het in het gistvat word geheveld.

We laten het spul nu 2 tot 7 dagen gisten, dit is de hoofdgisting. Hierna word alles overgeheveld in een gistfles om na te gisten voor een paar weken. Hierna is het tijd voor het bottelen en moet het bier nog een week lageren (rijpen) in de fles. Nu nog een week op een koele plaats en proeven maar.

Dit was in vogelvlucht m'n geleerde theorie. Ik heb deze cursus gevolgd bij Amateur brouwvereniging 't Wort Wat. Ik heb me ingeschreven via deze site.

Bekeken 3794 keer
Gert
07-03-2019, 08:15
Gisteren mocht ik mijn zelf gebrouwen biertjes in ontvangst nemen na in januari een zeer goede workshop bierbrouwen bijgewoond te hebben wat … read more
Frans
04-03-2019, 19:32
12 januari workshop bierbrouwen gehad was een geweldige ervaring om mee te maken , gehele dag was goed verzorgd en we hadden een gezellig team 6 … read more
Tim
04-03-2019, 00:10
Erg gezellige en goed verzorgde middag gehad. Leuke inleiding over verschillende soorten bier en daarna zelf bier brouwen. Genoeg geleerd om zelf … read more
Jan Kuik
06-02-2019, 20:44
Gisteren mijn 6 biertjes opgehaald bij Patrick & Sylvia, advies mee gekregen hoe en wanneer en op welke temperatuur wij ze het best kunnen drinken. … read more
Leo de Gouw
06-12-2018, 18:46
Het was een gezellige dag, goed verzorgd van een hapje en een drankje. Daarna lekker zitten bierelieren.
Patrick en Sylvia bedankt voor de … read more