Verslag van de gistcursus, 8 november 2008

Hieronder het verslag van de gistcursus bij Twort Wat. Dit artikel is verschenen in het clubblad.

Op zaterdag 8 november 2008 ben ik vanuit Apeldoorn naar Hoofddorp getogen. Reden van mijn bezoek aan de Boerderij was de biergist opkweek cursus. In november 2007 had ik al deelgenomen aan de cursus bierbrouwen. Voor die tijd had ik nog nooit een eigen biertje gebrouwen. De cursus bierbrouwen was dan ook bedoeld om te bekijken of het iets voor mij zou zijn.

Inmiddels heb ik zo'n 10 thuis brouwtjes gemaakt en het bevalt erg goed. Zoals elke beginnende brouwer wel zal hebben gemerkt, leer je de eerste maanden veel bij. Zo was het hele gistproces voor mij een schemerig geheel. Ik had er wel de nodige fora en boekjes op nageslagen, maar vond het toch lastig om dit zelf te leren. Dus de gistkweekcursus leek me wel wat.

De verwachtingen waren dat ik leerde een gist op kweek te zetten en leerde een giststarter te maken en deze te gebruiken in mijn brouwsels. Al deze onderwerpen zijn netjes aan bod gekomen tijdens de cursusdag.

We zijn begonnen met een theoretische inleiding. Ik bleek als enige deelnemer geen enkele biologische of chemische achtergrond te hebben. De theorie was voor mij dus lastig te volgen. Aangezien er een cursusboek mee werd gegeven heb ik voldoende naslagwerk voor deze informatie.

Als echte practicus was het tweede gedeelte voor mij dan ook veel interessanter. Het kweken van gist kan opgedeeld worden in 4 stappen:

- Een bestaande gist bij de hand hebben (zakje, buisje)
- En gistvoedingsbodem maken met moutextract, agar en water
- De gist reinstrijken op een petrischaaltje om de gist zuiver te krijgen
- De gist uitstrijken in een schuine buis zodat het te bewaren is

Als gist kun je een zakje gedroogde of vloeibare gist gebruiken. Ook is de originele gist uit een brouwerij een mogelijkheid. Dit zal moeilijk te krijgen zijn, maar is via een gistbank toch een optie. Een van de cursisten had zelfs een beetje gist uit een flesje duvel opgekweekt.

Op de petrischalen wordt eerst een voedingbodem aangemaakt. Dit is een mix van moutextractpoeder of ongehopte wort uit een vorige brouw, agar en water. De gist zal de voeding uit de wort halen. De agar dient als stollingsmiddel, zodat het goedje netjes aan de schaaltjes blijft plakken.

Om een gist te kunnen kweken hebben we gesteriliseerde petrischalen nodig. De plastic petrischalen die wij kregen waren reeds steriel. Het gieten van de voedingbodem moet zo steriel mogelijk gebeuren. Hierbij is de gasvlam erg handig, b.v. om de fles met agar even te verhitten. Eventuele andere materialen zijn goed te steriliseren met een snelkookpan. Deze heb ik meteen op de kop getikt via marktplaats.

Als de voedingbodem hard geworden is kunnen we er een beetje gist op uitstrijken, ook weer zo schoon mogelijk. Met een via een glasvlam verhitte

Bekeken 5229 keer
Gert
07-03-2019, 08:15
Gisteren mocht ik mijn zelf gebrouwen biertjes in ontvangst nemen na in januari een zeer goede workshop bierbrouwen bijgewoond te hebben wat … read more
Frans
04-03-2019, 19:32
12 januari workshop bierbrouwen gehad was een geweldige ervaring om mee te maken , gehele dag was goed verzorgd en we hadden een gezellig team 6 … read more
Tim
04-03-2019, 00:10
Erg gezellige en goed verzorgde middag gehad. Leuke inleiding over verschillende soorten bier en daarna zelf bier brouwen. Genoeg geleerd om zelf … read more
Jan Kuik
06-02-2019, 20:44
Gisteren mijn 6 biertjes opgehaald bij Patrick & Sylvia, advies mee gekregen hoe en wanneer en op welke temperatuur wij ze het best kunnen drinken. … read more
Leo de Gouw
06-12-2018, 18:46
Het was een gezellige dag, goed verzorgd van een hapje en een drankje. Daarna lekker zitten bierelieren.
Patrick en Sylvia bedankt voor de … read more