Kalibreren en gebruiken

Voor gebruik dient de hydrometer te worden gekalibreerd. Dit doe je best door de update interval op 10 seconden te zetten. Zet de hydrometer dan in kraanwater van 20 graden en lees de hoek uit, deze moet tussen de 15 en 25 liggen. Je kunt de hoek aanpassen door verzwaringen aan te brengen onderin de hydrometer. Ik heb een metalen plaatje met een tiewrap in de buis vastgezet, deze is verschuifbaar. Door de gewichtjes iets naar boven of beneden te verschuiven kun je in de buurt van de 15-25 komen.

Gebruik gewichtjes om de meter op 15-25 graden helling te krijgen in schoon water Kalibreren in een suikerwater oplossing
Een gewichtje om de juiste helling hoek te verkrijgen Doe een aantal metingen in verschillende suikeroplossingen

 

Als je dit voor elkaar hebt doe je een aantal metingen in verschillende suikeroplossingen:

Een suikeroplossing met een SG van 1.090
Een suikeroplossing met een SG van 1.083
Een suikeroplossing met een SG van 1.061
Een suikeroplossing met een SG van 1.040
Een suikeroplossing met een SG van 1.030
Een suikeroplossing met een SG van 1.020
Een suikeroplossing met een SG van 1.010

Bovenstaande SG waarden bepaal je natuurlijk met een geijkte hydrometer. Van elke meting noteer je de hellingshoek. Deze hellingshoek vind je in de ruwe data op de Monitor.beer website. Via deze linkonline kalibratie tool kun je nu de juiste formule berekenen. In de online tool hoef je alleen de SG waarde en de hellingshoek (Tilt) in te geven. Als je alle waarden hebt ingevoerd heb je 2 formules. Deze geef je op de Monitor.beer website in onder iSpindel Calibration. Als de Hydrometer is gekalibreerd kun je het apparaatje gebruiken in je wort.

[edit1] Na 4 dagen bleek de accu al leeg te zijn. Deze bleek niet compleet opgeladen te zijn. Het duurde wel 8 uur voordat de accu vol was en het blauwe ledje ging branden. Ik heb ook meteen de laatste firmware (6.0.2) waardoor de accu 20% langer mee moet gaan.

[edit2] Bovenstaande heeft niet veel geholpen, de accu is weer na 4 dagen leeg. Nogmaals helemaal opladen en de tijd tussen elke meten op 3 uur zetten, deze stond eerst op een half uur. Nu zou het apparaatje toch wel zeker 3 weken moeten meegaan!

 

Bekeken 570 keer