Alle gebruikte apparatuur op een rij


Voor het brouwen van bier zijn best wat materialen en apparaten nodig. Zo zijn er pannen, een emmer, fles, vat, brander, koeler etc. etc. Hieronder vind je een lijstje met blauwe linkjes naar foto's of naar andere sites. De lijst is vast niet compleet, maar dit is de apparatuur waarmee ik brouw

 

  • Emmer
    Gebruik een afsluitbare emmer om de mout in te bewaren voor het brouwen. Ik gebruik de emmer ook om de avond voor het brouwen het geschrote mout in te bewaren
  • Weegschaal
    De keuken weegschaal gebruikt om de ingredienten mee af te wegen
  • Maatbeker
    Ik gebruik een maatbeker van 2 liter voor het afmeten van het maiswater en spoelwater 
  • 30 liter ketels
    Zorg voor goede ketels die geschikt zijn voor het brouwen van bierais ketel. Gebruik geen tweede hands ketels. De voorkeur heeft emaille of RVS
    Mais ketel word gebruikt tijdens het mais proces
    Kook ketel om de wort in te kunnen koken
    Spoelwater ketel om bij de hand te hebben met spoelwater
  • Gasbrander en gasfles
    Koop een gasbrander (8kw in mijn geval) en 10,5kg primagaz propaan gasfles met slang en drukregelaar 
  • Deken of slaapzak
    Tijdens de rust is het nodig dat de wort op een constante temperatuur blijft. Ik hang daarom een slaapzak om de maisketel
  • Wortkoeler
    Na het koken moet de wort zo snel mogelijk worden gekoeld. In eerste instantie gebruikte ik een dompel wortkoeler. Later werden de platenspelers wat goedkoper. Deze werken sneller en zijn handig in gebruik
  • Hydrometer met maatglas
    De hydrometer word gebruikt voor het bepalen van de SG. Door het SG twee keer tijdens het proces te meten is ongeveer het alcohol percentage te bepalen
  • 30 liter gistvat met waterslot en kraantje
    Het gistvat word gebruikt voor de eerste gisting. Het kraantje maakt het makkelijk om het bier over te zetten naar de fles voor de tweede gisting
  • Vulpijpje
    Het vulpijpje maakt het makkelijk om de flesjes te vullen. Druk het pijpje in de fles en het begint te stromen. Haal het pijpje van de bodem en het stromen stopt
  • Kroonkurk apparaat met kroonkurken
    Kies een handig model zoals deze. De dopjes zijn er in diverse kleuren zodat ze mooi bij het etiket passen
  • Reinigingsmiddel en borstels
    Voor het ontsmetten en reinigen van de apparatuur en de flesjes, ik gebruik oa Chemipro caustic. Voor de gistfles gebruik ik deze borstel

 

Bekeken 11478 keer

Reacties  

+1 # horeplaza 12-05-2015 15:08
mooi
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
Gert
07-03-2019, 08:15
Gisteren mocht ik mijn zelf gebrouwen biertjes in ontvangst nemen na in januari een zeer goede workshop bierbrouwen bijgewoond te hebben wat … read more
Frans
04-03-2019, 19:32
12 januari workshop bierbrouwen gehad was een geweldige ervaring om mee te maken , gehele dag was goed verzorgd en we hadden een gezellig team 6 … read more
Tim
04-03-2019, 00:10
Erg gezellige en goed verzorgde middag gehad. Leuke inleiding over verschillende soorten bier en daarna zelf bier brouwen. Genoeg geleerd om zelf … read more
Jan Kuik
06-02-2019, 20:44
Gisteren mijn 6 biertjes opgehaald bij Patrick & Sylvia, advies mee gekregen hoe en wanneer en op welke temperatuur wij ze het best kunnen drinken. … read more
Leo de Gouw
06-12-2018, 18:46
Het was een gezellige dag, goed verzorgd van een hapje en een drankje. Daarna lekker zitten bierelieren.
Patrick en Sylvia bedankt voor de … read more