Hoe bewaar en drink ik het bier?

 

Bier van een micro brouwerij moet je iets anders behandelen dan bier van een commerciële brouwerij. Een beschrijving en recepten vind je onder het kopje Bieren op deze website.

Bewaar het bier donker en rechtop. Donker bewaren zodat er niet teveel druk ontstaat in de flesjes en de flesjes heel blijven. Rechtop zodat dode gistcellen naar de bodem zakken en het bier helder wordt.

Het bier is drinkbaar  minimaal een week, maar liever een aantal maanden na de datum op de fles, dit is de bottel datum. Na het bottelen moet er nog koolzuur worden gevormd. Langer bewaren kan de smaak positief beïnvloeden, vooral bij donkere bieren. Zet het bier 48 uur voor gebruik op de koudste plek in de koelkast, dit voorkomt veelal dat het bier spontaan het flesje uitkomt bij het openen.

Schenk het bier rustig in, het liefst boven een bakje voor het geval het bier eruit loopt. Een micro brouwerij heeft geen professionele filter installatie. Het bier kan dus wat troebel zijn. Als je het flesje rechtop hebt bewaard zal de dode gist op de bodem liggen. Je hoeft dus niet het hele flesje leeg te schenken. Door het onderste deel niet mee te schenken heb je een helder biertje.

Koud of warm drinken, je maakt zelf de keuze. Sommige biertjes smaken lekkerder als ze koud zijn. Donkere bieren smaken vaak lekkerder als ze wat warmer zijn, tot wel 15 graden.

 

Download hier de Bewaar instructie

Gert
07-03-2019, 08:15
Gisteren mocht ik mijn zelf gebrouwen biertjes in ontvangst nemen na in januari een zeer goede workshop bierbrouwen bijgewoond te hebben wat … read more
Frans
04-03-2019, 19:32
12 januari workshop bierbrouwen gehad was een geweldige ervaring om mee te maken , gehele dag was goed verzorgd en we hadden een gezellig team 6 … read more
Tim
04-03-2019, 00:10
Erg gezellige en goed verzorgde middag gehad. Leuke inleiding over verschillende soorten bier en daarna zelf bier brouwen. Genoeg geleerd om zelf … read more
Jan Kuik
06-02-2019, 20:44
Gisteren mijn 6 biertjes opgehaald bij Patrick & Sylvia, advies mee gekregen hoe en wanneer en op welke temperatuur wij ze het best kunnen drinken. … read more
Leo de Gouw
06-12-2018, 18:46
Het was een gezellige dag, goed verzorgd van een hapje en een drankje. Daarna lekker zitten bierelieren.
Patrick en Sylvia bedankt voor de … read more