Bierbrouw workshop vragen en antwoorden

Veel gestelde vragen over de workshop bierbrouwen

 

Bier van een micro brouwerij moet je iets anders behandelen dan bier van een commerciële brouwerij. Een beschrijving en recepten vind je onder het kopje Bieren op deze website.

Bewaar het bier donker en rechtop. Donker bewaren zodat er niet teveel druk ontstaat in de flesjes en de flesjes heel blijven. Rechtop zodat dode gistcellen naar de bodem zakken en het bier helder wordt.

Het bier is drinkbaar  minimaal een week, maar liever een aantal maanden na de datum op de fles, dit is de bottel datum. Na het bottelen moet er nog koolzuur worden gevormd. Langer bewaren kan de smaak positief beïnvloeden, vooral bij donkere bieren. Zet het bier 48 uur voor gebruik op de koudste plek in de koelkast, dit voorkomt veelal dat het bier spontaan het flesje uitkomt bij het openen.

Schenk het bier rustig in, het liefst boven een bakje voor het geval het bier eruit loopt. Een micro brouwerij heeft geen professionele filter installatie. Het bier kan dus wat troebel zijn. Als je het flesje rechtop hebt bewaard zal de dode gist op de bodem liggen. Je hoeft dus niet het hele flesje leeg te schenken. Door het onderste deel niet mee te schenken heb je een helder biertje.

Koud of warm drinken, je maakt zelf de keuze. Sommige biertjes smaken lekkerder als ze koud zijn. Donkere bieren smaken vaak lekkerder als ze wat warmer zijn, tot wel 15 graden.

 

Download hier de Bewaar instructie

 

De workshop bierbrouwen duurt van 11:00 tot ongeveer 17:00

- Omstreeks 11:00 ontvangst met koffie

- Vanaf 11:15 een uur theoretische uitleg over het brouwproces

- 12:15 Aanvang van het brouwproces

- 13:00 Lunch

- 13:30 Verder met het brouwproces

- 14:30 Proeverij met 4 soorten bier van de Brakke Brouwer

- 15:30 Verder met brouwproces

- 17:00 Afronden

- Na ongeveer 6 weken kun je 6 van je zelf gebrouwen biertjes komen ophalen. Hierover zullen we een afspraak maken op de dag van de Workshop

 

 

De workshop bierbrouwen wordt gegeven in een woonhuis. We hebben niet voldoende ruimte voor meer dan 8 personen. De workshop word gegeven vanaf 6 aanmeldingen. Tot dusver lukt het altijd om de workshop door te laten gaan.

 

 

We hebben op het moment geen mogelijkheid om de workshops op een andere datum te geven dan de data die op de website staan. Een andere lokatie is voor ons geen mogelijkheid.

 

 

Autorijden na het drinken van alcohol is uiteraard op eigen risico. Van de overheid mogen we met 2 glazen bier gedronken in het laatste uur nog rijden. Dit komt overeen met 0,5 promille

Een standaard glas bevat 25cl, de proefglaasjes die wij gebruiken zijn 15cl

De workshop wordt trouwens in het centrum van Apeldoorn gehouden. Apeldoorn is een leuke winkelstad, dus je kunt gerust je vrouw als BOB meenemen :-)

 

 

De workshop wordt gegeven in een woonhuis in het centrum van Apeldoorn

- Op 1 minuut afstand is een betaalde parkeer plaats

- Op 5 minuten lopen, in dezelfde straat is het NS station

- Er is een busstation in de straat

 

 

De kosten van de bierbrouw workshop zijn 50 euro per persoon. De workshop gaat door bij 6 personen, het maximum is 8 deelnemers. De kosten zijn inclusief cursus gidsje, koffie en thee, lunch, proeverij en 6 door jezelf gebrouwen biertjes. Tijdens de workshop is het bij voldoende voorraad mogelijk om biertjes te kopen voor 2 tot 4 euro euro per stuk.

Zie ook het kopje 'Hoe ziet het programma er uit' 

 

 

Ja, we denken dat deze workshop voor elke volwassene leuk is. Er is wat theorie en tijdens het brouwen zijn er kleine klusjes. Het brouwen is eigenlijk gewoon een leuk en interresant proces. Iedereen wordt tijdens deze lange middag bezig gehouden. Daarnaast word je goed verzorgt met een drankje en hapje. Wil je echt het bier van De Brakke Brouwer niet proeven, dan kunnen we daar rekening mee houden, dit dien je dan wel van te voren aan te geven.

 

 

Tijdens de workshop bierbrouwen gaan we meestal een dubbel brouwen. We brouwen de dubbel of tripel aan de hand van het recepten van Miss Michonne, Den Enghel tripel of de Sweet Angel.

Er is gekozen voor dit recept omdat het een zeer toegankelijk bier is en omdat het maisch schema erg goed past bij de theorie les.

 

 

Als je een flesje hebt leeggedronken moet je deze direct goed omspoelen. Als je een aantal flesjes bij elkaar hebt verzameld kun je ze 15 minuten onderdompelen in heet water. Het etiket komt er dan af en de flesjes zijn voorlopig schoon genoeg. Bewaar de flesjes op z'n kop of doe er een stukje aluminium folie overheen. Voordat je de flesjes meeneemt naar de workshop kijk je door de opening naar de bodem, als er smerigheid op de bodem zit zijn de flesjes niet bruikbaar!

Alle 33cl flesjes waar een kroonkurk op zit zijn te gebruiken, behalve de flesjes met een draai kroonkurk! Neem ajb geen halve liter flessen mee!

Voordat het bier gebotteld word zal ik de flesjes verder ontsmetten.

 

 

Als je de workshop wilt weggeven aan iemand kun je onderstaande cadeaubon downloaden, uitprinten en invullen. Het downloaden en uitprinten van de cadeaubon betekend niet dat je bent ingeschreven. Je zult de persoon aan wie je de Workshop cadeau doet nog steeds moeten inschrijven. De deelnemer zal de workshop ter plekke contact moeten afrekenen.

Download de Cadeaubon voor de Workshop Bierbrouwen

 

Leo de Gouw
06-12-2018, 18:46
Het was een gezellige dag, goed verzorgd van een hapje en een drankje. Daarna lekker zitten bierelieren.
Patrick en Sylvia bedankt voor de … read more
Harry Tekampe
08-04-2018, 16:08
Gisteren 7 april zeer geslaagde bierbrouw dag gehad bij de brakke brouwer
Daarna heerlijke biertjes geproeft en heel lekker gegeten
Patrick en … read more
Angelien
08-04-2018, 11:49
Wauw, als vrouw zijnde gisteren een geweldige dag gehad bij het bierbrouwen. Patrick legt als duidelijk uit, vragen stellen is geen probleem. Heeft … read more
Mike
30-03-2018, 22:14
Super genoten, erg leerzaam lekker soepie erbij... super. Patrick is zeer enthousiast. Inmiddels is mijn eerste batch ook al een feit.. absolute … read more
Menno
26-03-2018, 14:54
Begin dit jaar hebben we een workshop van Patrick gehad. Als groentjes kwamen we binnen en als volgegeten bierbrouwers liepen we weer naar buiten. … read more